Orzeźwiająca domowa lemoniada cytrynowa- przepis

Chyba nikt z nas nie pamięta takiej wiosny. Termometry pokazują temperaturę w okolicach 30 stopni Celsjusza a żar leje się z nieba. Nic w tym dziwnego, że szukamy kawałka cienia i staramy się nawodnić nasz organizm. Podczas upału, idealnie sprawdza się orzeźwiająca domowa lemoniada cytrynowa. Jest pyszna, a przy okazji bardzo zdrowa, bo z uderzającą dawką witaminy C! Ale jak zrobić domową lemoniadę cytrynową? Nic prostszego!

Co potrzebujesz

  • garść listków mięty
  • 3 cytryny
  • schłodzona woda
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • kostki lodu

Jak zrobić domową lemoniadę cytrynową?

Większość listków mięty zalewamy ok pół szklanki wrzątku. Dodajemy cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia kryształków.  Odstawiamy do schłodzenia.

W międzyczasie jedną cytrynę kroimy w plasterki a dwie pozostałe wyciskamy. Zawsze zanim wycisnę cytrynę, ,,Wałkuję ją po blacie” by zrobiła się miękka i dała więcej soku.

Do karafki zlewamy przez sitko wodę z rozpuszczonym cukrem i miętą (mięta powinna zostać na sitku), następnie zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości. Dolewamy sok z cytryny i Viola!

Tuż przed podaniem dodajemy kostki lodu, plastry cytryny i miętę do dekoracji.

Smacznego!

Lubicie takie klasyczne smaki? Czy może wolicie wariacje owocowe? Ja ostatnio odkryłam pyszną lemoniadę arbuzową… z wkładką. Chcecie przepis? :))

Może Ci się spodobać

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *